Temperatur kan betyda många olika saker, men vad är det egentligen och hur mäter man det? Här kan du läsa mer om hur temperatur mäts och vilka olika skalor samt mätinstrument som används inom industri och vetenskap.
Vad är temperatur?
Temperatur är ett mått som talar om hur varmt eller kallt någonting är. Det som avgör en substans temperatur är den genomsnittliga energin hos dess molekyler. Ju snabbare de rör sig, desto högre blir temperaturen. Det finns flera olika skalor som mäter temperatur och den mäts alltid i enheten grader.
Hur mäter man temperatur?
Temperatur kan mätas i tre olika skalor: Celsius, Fahrenheit och Kelvin. Därtill kan den mätas med hjälp av en mängd olika instrument, till exempel en vanlig termometer eller med mer avancerade verktyg, som en termisk kamera eller en temperaturmätare. Här nedan kan du läsa mer om respektive skala och mätinstrument.
Olika skalor
Celsius
Celsius är den vanligaste skalan som används, och är den skala vi normalt använder i Sverige. Vid standardatmosfärtryck fryser vatten vid 0 °C och kokar vid 100 °C.
Fahrenheit
Fahrenheit är en skala som främst används i USA där vatten fryser vid 32 °F och kokar vid 212 °F.
Kelvin
Kelvin är den vetenskapliga temperaturskalan som används inom forskning, utveckling och vetenskapliga experiment. Skalans absoluta nollpunkt är 0 K, vilket motsvarar -273,15 °C.
Olika mätinstrument
Termoelement: Kan användas i extrema miljöer och ger med hjälp av elektriska sensorer en elektrisk spänning som är proportionell mot temperaturen.
Roterande temperaturmätare: Används ofta inom industrin och tar mått på temperaturen genom att mäta frekvensen hos en roterande propeller.
Pyrometrar: Används för fjärrmätning av avlägsna objekt eller objekt som är för varma för att röra vid. Pyrometrar mäter den infraröda strålning som ett objekt emitterar.
IR-kameror: Visar en bild med färgkodade temperaturvärden.
Temperatur i olika sammanhang
- Inom industri är temperaturkontroll av stor vikt och en direkt avgörande faktor för många processer, exempelvis inom ståltillverkning och läkemedelsframställning.
- Termodynamikens lagar beskriver hur värme och energi överförs och omvandlas i ett system och används bland annat inom maskinteknik, meterologi, kemi och biologi.
- Den lägsta möjliga temperaturen kallas för absolut nollpunkt, vid vilken all molekylär rörelse upphör.
- Värmeöverföring är när olika mekanismer som kan leda värme överförs från en plats till en annan, till exempel ledning, konvektion och strålning.
Omvandlingstabell
Skala | Formel |
Celsius (°C) | T°F = (T°C × 9/5) + 32 |
Fahrenheit (°F) | T°C = (T°F – 32) × 5/9 |
Kelvin (K) | T°K = T°C + 273,15 |